kombinatoryka
PuRXUTM: Proszę o pomoc przy zadaniach z kombinatoryki:
Do rozwiązania poniższych zadań proszę zastosować metodę włączeń i wyłączeń:
1)Przy okrągłym stole stoi 6 krzeseł. Sadzamy na nich losowo 2 Francuzów, 2 Anglików i 2
Turków. Na ile sposobów można ich usadzić tak, żeby żadnych dwóch sąsiadów nie było tej samej
narodowosci?
2) Przez pustynię idzie karawana złożona z pięciu wielbłądów. Na ile sposobów można zmienić
kolejność wielbłądów w karawanie tak, aby przed żadnym wielbłądem nie szedł ten co poprzednio?
14 lis 22:30
Krzysiek: 1) spróbowałbym z rozpisaniem:
|F ∪A ∪T|
gdzie F−dwóch Francuzów siedzi koło siebie
14 lis 22:54
PuRXUTM: pomoże ktoś

bo nie za bardzo wiem jak to zrobić
15 lis 06:17
PuRXUTM: jeżeli by siedzieli w rzędzie to 2 francuzów mogłoby siedzieć obok siebie na 5 sposobów, a jak
są w kole to na 1 sposób

jak to ruszyć
15 lis 06:28
PuRXUTM:

wq mnie |F|=|A|=|T|=2 dobrze myślę


?
bo ustalam sobie że jedne francuz (F1) siedzi na pewnym miejscu więc drugiego francuza (F2)
mogę ustawić na 2 sposoby, albo po prawej stronie albo po lewej stronie tego ustalonego
francuza
15 lis 06:45
PuRXUTM: podbijam to zadanie, pomoże ktoś
15 gru 18:58