rozwiaz równania i nierówności - wartosc bezwzględna
ania: 1. rozwiaz równanie
|4x2−1| = 8
2. rozwiaz nierówność
3−|2−5x|>0
14 lis 22:28
sushi_ gg6397228:
i co zaproponujesz?
14 lis 22:37
ania: Jato mam zrobione tylko odpowiedzi się zgadzają jedynie w połowie

ad.1.
|4x
2−1|=8
4x
2−1=8 v 4x
2−1=−8
4x
2=9 v 4x
2=−7
x=1.5 v x = (pierwiastek z −7)/2
xE{3,(pierwiastek z −7)/2}
powinno być xE{1.5, −1.5}
ad.2.
3−|2−5x|>0
−|2−5x|>−3
|2−5x|<3
2−5x<3
(koniunkcja) 2−5x>−3
−5x<1
−5x>−5
x>−1/5 6 x<1
xE(−1.5,1)
a w odp jest xE(−1.5,5)
14 lis 23:08
sushi_ gg6397228:
4x
2=9
x
1=... x
2.....
4x
2= −7 x ∊∅
14 lis 23:11
Eta:
4x2=9
4x2−9=0\
(2x−3)(2x+3)=0
2x=3 v 2x=−3
x=... v x=....
14 lis 23:18
ania: sushi
gg6397228:
no ale taki wynik jak ci wyszedł w odpowiedziach jest inny
14 lis 23:26
sushi_ gg6397228:
policz
i wynik wyjdzie jak w odpowiedziach
14 lis 23:37