Największa i najmniejsza wartość funkcji - dowód
Michał: Wykaż, że funkcja:
8x²+2+8xx²+1 , x ∊R
przyjmuje największą wartość = 9, a najmniejszą =7
Czy mógłby mi ktoś pomóc w tym zadaniu i wytłumaczyć, co i jak?
14 lis 22:07
Maslanek: | 8x2+8x+2 | | 8x(x+1)+2 | | 8x(x+1) | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| + |
| = 8x + |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Jakiś przedział?
14 lis 22:09
ICSP: Policz wartość dla x = −1
14 lis 22:09
Michał: Podstawianie wartości nie będzie wystarczające dla mojej nauczycielki, niestety
14 lis 22:10
ICSP: A próbowałeś chociaż policzyć ?
14 lis 22:12
Michał: Napisałem, że x∊R
14 lis 22:13