20x p{1-x^2} -x -2 =0
daras: 20x
√1−x2 −x −2 =0
może mi tym razem pomożecie w miarę prosto wyznaczyć x ?
zaznaczam, że problem jest fizyczny więc x ≥ 0
14 lis 22:04
daras:
15 lis 09:16
wredulus_pospolitus:
skoro x≥0
to z √1−x2 wiesz, że x≤1
15 lis 09:17
wredulus_pospolitus:
sprawdź czy dobrze masz zapisane ... bo wyniki sa bardzo ale to bardzo 'nieprzyjemne'
15 lis 09:19
daras: wiem bo wrzuciłem to na bęben i dlatego prosiłem o pomoc, może ma ktoś pomysł jakby to
bezboleśnie policzyć
15 lis 09:41
daras: W oryginalnym r−niu współczynniki są troche inne ale są w tych samych proporcjach a pod x
kryje się sin α ale to juz małe
15 lis 09:43
wredulus_pospolitus:
to powiem Ci, że nie wyznaczysz tego ... nie ma bata
można się pobawić i przybliżone rozwiązania odnaleźć ... ale dokładnych −−− w życiu
20x
√1−x2 = x+2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1−x2 = |
| + |
| + |
| |
| | 400 | | 100x | | 100x2 | |
400x
2 − 400x
4 = x
2 + 4x + 4
−400x
4 + 399x
2 − 4x − 4 = 0
i miłej zabawy
15 lis 10:39
daras: dzieki
15 lis 10:52