środek okręgu , promień i wykres
mik: Witam , bardzo proszę o pomoc
mam wyznaczyć środek okręgu , promien i zrobić wykres , ale mi nie idzie . prosze o pomoc
a) (x−2)
2 + (y+4)
2 = 4
tutaj wiem ,że środek okręgu to (2; −4) i r=2 ale jak narysować wykres ?
b) x
2 + y
2 −6x − 16=0
i tego przykładu już nie rozumiem , proszę o pomoc
14 lis 22:00
Alfa:
14 lis 22:07
Janek191:

a)
14 lis 22:10
Eta:

x
2+y
2−6x−16=0
(x−3)
2+y
2= 25 , S(3,0) , r=5
14 lis 22:11
Eta:
Świetny okrąg "narysował"
Janek 191
14 lis 22:12
Alfa:
b) x2+y2−6x−16 = 0
to jest postać ogólna równania okręgu, a wzór wygląda tak:
x2+y2−2ax−2by+c = 0
gdzie (a,b) = S −−> środek okręgu
r = √a2+b2−c −−> wzór na promień okręgu
porównując równanie okręgu ze wzorem mamy:
−2a = −6 i −2b = 0
a = 3 b = 0
więc S = (3,0)
teraz promień: r = √8+0−(−16) = √8+16 = √24 = 2√6
14 lis 22:12
Janek191:
b)
x2 + y2 − 6 x − 16 = 0
( x − 3)2 − 9 + ( y − 0)2 − 16 = 0
( x − 3)2 + ( y − 0)2 = 25
więc
S = ( 3; 0 ) oraz r2 = 25 ⇒ r = 5
14 lis 22:13
Eta:
Ejjj
Alfa 
3
2=
9 !
14 lis 22:14
Alfa: no tak

r =
√9+16 =
√25 = 5
14 lis 22:14
Eta:
14 lis 22:15
Janek191:
@Alfa
32 = 9
14 lis 22:17
Alfa: dobra, dobra, zauważyłam, że dałam plamę
14 lis 22:18
Eta:
Ooo
Janek się "obudził" ?
14 lis 22:19
mik : dzięki bardzo
15 lis 02:29