Chemia-matematyka-fizyka
mike: Jaką objętość 20% roztworu HNO3 o gęstości 1,116g/cm3 i jaką objętość 80% roztworu HNO3 o
gęstości 1,438g/cm3 należy zmieszać,aby otrzymać 600cm3 65 % roztworu o gęstości
1,397g/cm3
14 lis 21:57
mike: 1,397*600=838,2g więc:
1,116v1+1,438 v2=838,2 tylko potrafie zapisać 1 równanie drugiego niestety się nie da

,wiec
rozwiazanie matematyczne odpada
14 lis 21:59
mike: odpowiedź to V1=187,77 cm3
V2=437,17 cm3
14 lis 22:00
MQ: Jedno równanie już sam napisałeś o 21:59.
Teraz drugie:
1,116*v1*0,2+1,438 *v2*0,8=1,397*600*0,65
14 lis 22:04
mike: a czemu nie mogę założyć,że V1+v2=v3?
14 lis 22:15
mike:
14 lis 22:20
MQ: Możesz
14 lis 22:21
mike: no właśnie,popatrz jeżeli dodam 437,17 oraz 187,77 to wyniesie więcej niż 600
14 lis 22:23
MQ: A co to są 437,17 oraz 187,77?
14 lis 22:25
mike: no to są odpowiedzi tzn V1 oraz V2
14 lis 22:26
MQ: No to w odpowiedziach jest błąd, albo pomyliłeś odpowiedzi.
14 lis 22:29
MQ: Hmm! Z mojego (22:04) bilansu wychodzą odpowiedzi, jak te podane.
Trzeba pomyśleć.
14 lis 22:45
mike: tylko,że o dziwo w równaniu którym Ty napisałeś i ja wcześniej to pasują te wyniki
14 lis 22:47
MQ: No właśnie −− przed chwilą ci to napisałem.
Prawdopodobnie gęstość kwasu nie jest liniowo zależna od jego stężenia, więc nie wolno nam brać
pod uwagę równania V1+v2=v3. Prawdopodobnie następuje redukcja objętości, tak jak w przypadku
roztworu alkoholu etylowego.
Trzeba więc w równaniach brać pod uwagę bilans masy, bo masa jest zawsze zachowana.
Czyli:
Twój bilans masy całych roztworów −− twoje pierwssze równanie.
oraz
mój bilans masy substancji rozpuszczonej, czyli HNO3.
14 lis 22:57
mike: okey,dziękuję
14 lis 22:59
MQ: Zjawisko to nazywa się kontrakcją objętości.
14 lis 23:02