Pochodna z sin x, jak obliczyć?
Szczaw: y= ln3√sinx
14 lis 21:55
Krzysiek: korzystasz ze wzoru na pochodną funkcji złożonej
podstawienie:
t=sinx
z=
3√t
y=lnz
z'=...
t'=...
14 lis 21:57
Szczaw: Tak wiem jak to się robi, problem w tym, że mam rozwiązanie tego przykładu które ma się nijak
do rozwiązania zgodnego z tym sposobem − z tego co udało mi się policzyć wyszło
w liczniku sinx do potęgi 1/3 razy cosx przez √sinx w mianowniku co jest rozwiązaniem błędnym
14 lis 22:02
Krzysiek: w sumie to można dużo łatwiej,przecież:
ln3√sinx=(1/3)lnsinx
14 lis 22:06
Szczaw: Sorki, ale możesz mi spróbować to policzyć? Siedze nad tym z 30 min i dalej nie wiem...
próbowałem już cudów i czarów ale nie wychodzi − rozwiązanie powinno wyglądać tak − w liczniku
(sinx) do potęgi −2/3 razy cosx a w mianowniku 3
3√sinx. Czy ten wynik może wyjść czy nie? Bo
mam coś w stylu ściany nie do przejścia
14 lis 22:14
Krzysiek: | | (sinx)' | | cosx | |
y'=(1/3lnsinx)'=1/3 |
| =1/3* |
| =1/3ctgx |
| | sinx | | sinx | |
14 lis 22:17