.
Piotr 10: Oblicz wartości współczynników a,b,c w równaniu funkcji f(x)=x3+ax2+bx+c tak, aby dla każdego
x∊R zachodziła równość f(2x−1)=8x3−20x2−20x−7.
f(2x−1)=(2x−1)3+a*(2x−1)2+b*(2x−1)+c=(2x−1)3+a(4x2−4x+1)+b*(2x−1)+c=8x3
−12x2+6x−1+a(4x2−4x+1)+2bx−b+c=8x3−12x2+6x−1+4ax2−4ax+a+2bx−b+c=
=8x3 − (12−4a)x2−(−6+4a−2b)x−(−a+b−c+1)
12−4a=20
−4a=8
a=−2
−6+4a−2b=20
−6−8−2b=20
−2b=34
b=−17
−a+b−c+1=7
2−17+c+1=7
c=21
ODP: a=−2 ; b=−17 ; c=21
Proszę sprawdzenie
14 lis 21:51
ZKS:
c = −21.
14 lis 22:08
Piotr 10: OK, widzę już błąd. Dzięki
14 lis 22:14