pole powierzchni
tomus15: Trójkąt równoboczny o boku 10cm obrócono wokół jednego z boków. Oblicz objętość i pole
powierzchni powstalej bryly.
14 lis 21:43
Eta:

Otrzymujemy dwa stożki "sklejone" podstawami
a=10
l( stożka)=a =10
| | 1 | |
V (bryły)= 2* |
| πr2*H=........ |
| | 3 | |
P
c( bryły)= 2πrl=.........
teraz dokończ obliczenia .......
14 lis 21:57
5-latek: Wez sobie 3 zapalki i plasteline i zbuduj trojkat rownoboczny . Potem go obroc wokol
ktoregokolwiek boku i zobaczysz co dostaniesz :::
14 lis 21:59
Alfa:

a = 10
| | 1 | | 1 | |
V = 2* |
| πr2h gdzie h = |
| a = 5 |
| | 3 | | 2 | |
V = ...
P
c = 2*P
b = 2*πra
P
c = ...
14 lis 22:04
15 lis 20:03