pole czworokąta
CatchMe: W trapezie kąty ostre przy dłuższej podstawie mają miary 45 i 30 stopni. Krótsza podstawa ma
długość 6 cm, a długość dłuższego ramienia wynosi 8cm. Oblicz pole tego trapezu. Wynik podaj w
przybliżeniu dziesiętnym z dokładnością do 0,1 cm kwadratowego.
Proszę o pomoc w tym zadaniu, to dla mnie bardzo ważne

Nie wiem gdzie mam oznaczyć kąt 45 stopni a gdzie 30 stopni... który przy ramieniu długości
8cm..?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
14 lis 21:16
Alfa:

a = b + x + y
h = ...
y = ...
x = ...
14 lis 21:25
CatchMe: i jesteś pewna/y tego rozwiązania? Bo to dla mnie bardzo ważne. Bo ja też tak robiłam że
dawałam 30 stopni przy ramieniu 8cm i robiąc tak wychodzi pole 49 z kawałkiem ale na necie
znalazłam takie rozwiązania:
http://www.matematyka.pl/160987.htm
wychodzi całkiem inny wynik bo tutaj dawali kąt 45 stopni przy ramieniu równym 8cm...
I już w końcu nie wiem które jest poprawne..
14 lis 21:34
sushi_ gg6397228:
najlepiej weź narysuj sobie od kątomierza trapez z podanymi kątami−−−> potem zmierz ramiona i
przekonasz sie ktore jest dłuższe
14 lis 21:38
CatchMe: No w zadaniu jest podane że "długość dłuższego ramienia wynosi 8cm" i logicznie te 30 stopnie
powinny byc przy tym dłuższym ramieniu ale w necie natrafiłam na 4 rozwiązania i wszędzie jest
odwrotnie dlatego właśnie wolę spytać jak w końcu te kąty mają być?
14 lis 21:40
sushi_ gg6397228:
to sobie narysuj i wyciagnij odpowiednie wnioski i wybierz te zadanie, ktore jest "poprawnie
narysowane"
14 lis 21:42
Alfa: ma być tak jak narysowałam
14 lis 21:43
CatchMe: No to właśnie zmyliły mnie tamte wszystkie inne zadania... Bo wszędzie tam jest odwrotnie..
Dziękuję bardzo
14 lis 21:47