matematykaszkolna.pl
pole czworokąta CatchMe: W trapezie kąty ostre przy dłuższej podstawie mają miary 45 i 30 stopni. Krótsza podstawa ma długość 6 cm, a długość dłuższego ramienia wynosi 8cm. Oblicz pole tego trapezu. Wynik podaj w przybliżeniu dziesiętnym z dokładnością do 0,1 cm kwadratowego. Proszę o pomoc w tym zadaniu, to dla mnie bardzo ważne emotka Nie wiem gdzie mam oznaczyć kąt 45 stopni a gdzie 30 stopni... który przy ramieniu długości 8cm..? Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania emotka
14 lis 21:16
Alfa: rysuneka = b + x + y
 h 
sin30o =

d 
h = ...
 y 
cos30o =

d 
y = ...
 h 
tg45o =

x 
x = ...
14 lis 21:25
CatchMe: i jesteś pewna/y tego rozwiązania? Bo to dla mnie bardzo ważne. Bo ja też tak robiłam że dawałam 30 stopni przy ramieniu 8cm i robiąc tak wychodzi pole 49 z kawałkiem ale na necie znalazłam takie rozwiązania: http://www.matematyka.pl/160987.htm wychodzi całkiem inny wynik bo tutaj dawali kąt 45 stopni przy ramieniu równym 8cm... I już w końcu nie wiem które jest poprawne..emotka
14 lis 21:34
sushi_ gg6397228: najlepiej weź narysuj sobie od kątomierza trapez z podanymi kątami−−−> potem zmierz ramiona i przekonasz sie ktore jest dłuższe
14 lis 21:38
CatchMe: No w zadaniu jest podane że "długość dłuższego ramienia wynosi 8cm" i logicznie te 30 stopnie powinny byc przy tym dłuższym ramieniu ale w necie natrafiłam na 4 rozwiązania i wszędzie jest odwrotnie dlatego właśnie wolę spytać jak w końcu te kąty mają być? emotka
14 lis 21:40
sushi_ gg6397228: to sobie narysuj i wyciagnij odpowiednie wnioski i wybierz te zadanie, ktore jest "poprawnie narysowane"
14 lis 21:42
Alfa: ma być tak jak narysowałam emotka
14 lis 21:43
CatchMe: No to właśnie zmyliły mnie tamte wszystkie inne zadania... Bo wszędzie tam jest odwrotnie.. Dziękuję bardzo emotka
14 lis 21:47