geometria płaska
CatchMe:

Proszę o sprawdzenie...
TREŚĆ ZADANIA:
W trapezie kąty ostre przy dłuższej podstawie mają miary 45 i 30 stopni. Krótsza podstawa ma
długość 6 cm, a długość dłuższego ramienia wynosi 8cm. Oblicz pole tego trapezu. Wynik podaj w
przybliżeniu dziesiętnym z dokładnością do 0,1 cm kwadratowego.
JA ZROBIŁAM JE TAK:
2h = 8
h = 4
√2 z = 8
z = 4
√2
h
2 + x
2 = z
2
4
2 + x
2 = (4
√2 )
2
16 + x
2 = 32
x
2 = 16
x = 4
h
2 + y
2 = 8
2
4
2 + y
2 = 64
16 + y
2 = 64
y
2 = 48
y = 4
√3
a = 6cm
b = x + 6cm + y
| | 6 + 10 + 4 √3 | | 16+4 √3 | |
P = |
| * 4 = |
| = 32 + 8 √3 = 32 + 8*1,7 ≈ 49,6 cm2 |
| | 2 | | 2 | |
A W NECIE ZNALAZŁAM TAKIE ROZWIĄZANIE TEGO ZADANIA:
B=6
c=8
x − odcinek między h, a wierzchołkiem przy kacie 45°
y − odcinek między h, a wierzchołkiem przy kacie 30°
a=b⁺x⁺y
sin45*=h|c
√2|2=h|8→h=4√2
x=√c²₋h²=√64₋48=4
tg30*=h|y
√3|3=4√2=4√6
a=6₊4₊4√6=10₊4√6
P=½(a₊b)h=½(10₊4√6₊6)×4√2=(16₊4√6)×4√2=32√2⁺8√6=45,3₊13,9=
=59,2m²
Które rozwiązanie jest poprawne? I dlaczego?
CatchMe: To chyba zależy od oznaczenia kątów, który bedzie przy ramieniu długości 8cm, tak? Tylko która
wersja będzie poprawna rozwiązania tego zadania

Proszę o pomoc.