monotonicznosc
aska: spraawdz czy ciag jest monotoniczny:
no to ja bym to zrobila tak ze:
| an+1 | |
| i sprawdzam czy wieksze 1 mniejsze czy rowne.... |
| an | |
i teraz:?
| n+1 | |
| zostaje cyzli ciag rosnacy dla n>0; czyli ciag monotoniczny? czyli dobrze zrobilam  |
| 2n | |
14 lis 20:25
irena_1:
| | n+1 | | n | | n+1−2n | | 1−n | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 2*2n | | 2n | | 2*2n | | 2*2n | |
Dla n>1 różnica jest ujemna. Dla n=1 jest równa 0.
Oznacza to, że ciąg jest nierosnący (więc monotoniczny)
a
1=a
2>a
3>a
4>a
5>...
14 lis 20:32
aska: aha, a czy ten ciag jest ograniczony?
14 lis 20:32
irena_1:
| | 1 | |
Ciąg jest nierosnący o wyrazach dodatnich. Największy wyraz to a1= |
| . Z dołu jest |
| | 2 | |
ograniczony przez 0.
14 lis 20:33
Bizon:
| | n+1 | |
... należałoby pokazać z czego wynika, że |
| >1 dla n>1 |
| | 2n | |
14 lis 20:35
aska: aha ok...
14 lis 20:36
5-latek: wyliczone dobrze ale czy ten ulamek bedzie >1 ? np dla n=1 ten ulamek=0 dla n=2 ten
ulamek <1 dla n=3 <1
14 lis 20:36
aska: | | n | |
a stwierdzenie takie ze ciag jest ograniczony dlatego ze : |
| <M |
| | 2n | |
i teraz n<2
n * M , czyli ciag ograniczony?
14 lis 20:38
aska: wiem tam sie pomylilam, wiec pprzy wczesniejszym posice zaprzeczajac n>2n *M jest nie
prawdziwe....czyli n<2n *M ale nie rozumiem.... wykladowca podal nam taki sposob na to ze
ciag jest ograniczony ale wnie wiem jak z niego korzystac...ze istenije M>0, ze dla kazdego
n∊N an < M, ale jak tu z tego skorzystac...
14 lis 20:40