1. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędzie podstawy i krawędzie boczne mają równą
długość. Oblicz miarę kąta:
a)nachylenia krawędzi bocznej do podstawy
b) nachylenia ściany bocznej do podstawy
2. Przez środek krawędzi AD w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDS poprowadzono prostą
prostopadłą do ściany BCS. Prosta ta tworzy jednakowe kąty z podstawą ABCD i ścianą ADS.
Wyznacz miarę kąta dwuściennego przy krawędzi AD.
3. Podstawą ostrosłupa jest romb o boku dł. a i kącie ostrym alfa. Ściany boczne ostrosłupa są
nachylone do podstawy pod kątem beta. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
ostrosłupa.
| a√2/2 | ||
cosα= | = | |
| a |
K to środek krawędzi AD, L to środek krawędzi BC
KS i LS to wysokości przeciwległych ścian bocznych
3α=900
2α=600
| a sinα | ||
r= | ||
| 2 |
| H | ||
tgβ= | ||
| r |
| r | |
=cosβ | |
| h |
| r | ||
h= | ||
| cosβ |
| 1 | ||
V= | Pp*H | |
| 3 |
| 1 | ||
Pc=Pp+4* | ah | |
| 2 |