funkcja wykladnicza
help: Naszkicuj wykres funkcji f . Odczytaj z wykresu zbiór rozwiązań nierówności f(x)>= 1.
NIe musi nikt rysować wykresu , jednak proszę o pomoc z tym zbiorem oraz nie wiem czy dobrze
przekształciłem wzór:
| | 27 | | 3 do 3 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | 3 do x | | 3 do x | |
14 lis 19:51
wredulus_pospolitus:
potrafisz naszkicować y = 3
x 
no to naszkicuj teraz y = 3
−x
no to teraz naszkicuj 3
3−x
i gotowe
14 lis 19:54
help: no ale chodzi mi też o to w którą stronę mam przesunąć o te 3 pola i jak to rozpoznać ?
14 lis 19:59
wredulus_pospolitus:
masz y=3
−x ... przerabiasz na y=3
−(x−3) = 3
−x+3 ... czyli o 3 pola w
14 lis 20:00
help: w prawo?
14 lis 20:04
wredulus_pospolitus:
si
14 lis 20:05
help: więc teraz jak odpowiedzieć na pytanie zbiór nierówności dla f(x)>= 1?
14 lis 20:10
wredulus_pospolitus:
3
−x+3 ≥ 1 = 3
0
−x+3 ≥ 0
x ≤ 3
14 lis 20:10
help: dzięki wielkie
14 lis 20:20