Rozwiąż równanie.
xxxxxxxxxxxxxxx: Rozwiąż równanie.
proszę o wytłumaczenie
√5+x + √5−x = x
14 lis 19:50
irena_1:
Po prawej stronie musi być liczba nieujemna (bo wartość pierwiastka jest nieujemna)
Liczby pod pierwiastkami muszą być nieujemne, więc
x∊<0; 5>
Podnosimy do kwadratu
5+x+5−x+2√25−x2=x2
x2−10=2√25−x2
Po lewej stronie musi być liczba nieujemna, więc
x2≥10
x≥√10
Czyli x∊<√10; 5>
Podnosimy do kwadratu
x4−20x2+100=4(25−x2)
x4−20x2+100=100−4x2
x4−16x2=0
x2(x2−16)=0
x2(x−4)(x+4)=0
x=0 lub x=4 lub x=−4
Warunek spełnia tylko x=4
14 lis 20:00
xxxxxxxxxxxxxxx: wielkie dzieki

a taki przykład
√17+x +
√17−x =x/4
mi wyszło że −256x
2 − x
4 = 0
i nie wiem co dalej ?
14 lis 20:10
wredulus_pospolitus:
−256x
2−x
4 = 0
256x
2+x
4 = 0
x
2(256+x
2) = 0
jakie masz 'pierwiastki'
14 lis 20:12
xxxxxxxxxxxxxxx: ale które ?
14 lis 20:15
wredulus_pospolitus: no właśnie ja się Ciebie pytam
14 lis 20:15
xxxxxxxxxxxxxxx: już wiem jak to będzie.. to będzie równanie sprzeczne
14 lis 20:16