Darboux- miejsce zerowe
xyz: Z tw. Darboux wykazać ze funkcja posiada w przedziale [0,
∞) Miejsce zerowe.
f(z)=z
4+z−1
f(0)=0
Podać przybliżone rozwiązanie z błędem nie większym niż 0,25.
Co z drugim końcem
14 lis 19:41
wredulus_pospolitus:
f(0) =
−1
14 lis 19:42
wredulus_pospolitus:
drugi koniec ... licz granicę
14 lis 19:42
xyz: Jasne
f(0)=−1
Ale
lim∞f(z)=∞
14 lis 19:44
wredulus_pospolitus:
no ... więc ... na mocy tw. Darboux −> ∃c∊(0,+∞) f(c) = 0
c.n.w.
14 lis 19:46
MQ: A po co granica? Nie lepiej wybrać "pod"przedział? −− np. [0,1]?
14 lis 19:47
wredulus_pospolitus:
MQ ... można ... ale miał być cały przedział ... więc jest cały przedział
14 lis 19:48
xyz: Dzięki
14 lis 20:06