algebra
ciekawsky: W rozszerzeniu (3x2+2/x)6 znajdź wyrażenie, które nie zawiera x.
Jakiś sprytny sposób?
14 lis 19:26
wredulus_pospolitus:
hęęę
14 lis 19:30
wredulus_pospolitus:
| | 3x2+2 | | 2 | |
tam masz |
| czy 3x2 + |
| |
| | x | | x | |
14 lis 19:31
Bizon:
x
2k*x
−1(6−k)=1 k=2
czyli
| | 1 | |
(x2)2*( |
| )4 i wiemy który to wyraz ...dalej proste |
| | x | |
14 lis 19:42
ciekawsky: @wredulus pospolitus, kolejność działań (Twoja druga sugestia)

@Bizon, nie rozumiem
14 lis 19:50
ciekawsky: Dodam, że tłumaczę z angielskiego (w rozszerzeniu − in the expansion of... −> dalej mysle, że
jasne).
14 lis 19:54
wredulus_pospolitus:
ciekawsky −−− gdybym za każdym razem kierował się kolejnością zadań

no to Bizonek przedstawił chyba wyczerpująco
14 lis 19:55
ciekawsky: no ale skąd się bierze to pierwsze równanie w ogóle o.O
14 lis 20:15
ciekawsky: to x2k*x−1(6−k)=1
14 lis 20:17
14 lis 20:22
ciekawsky: Ok, dzięki, ale co z tym k?
14 lis 20:24
Bizon:
prosiłeś o sprytny sposób ... to włącz myślenie ...
| | 2 | |
Jeśli nie ....to rozpisz (a+b)6 a właściwie (3x2+ |
| )6 |
| | x | |
14 lis 20:28
ciekawsky: no właśnie, nie chce mi się tego rozpisywać, dlatego proszę o pomoc
14 lis 20:32
wredulus_pospolitus:
i teraz:
(6−i)*2 = 1*i −> 12 − 2i = i −> 12 = 3i −> i=4
+ dodatkowe stałe z wyrażeń w 'a' i 'b'
14 lis 20:34
ciekawsky: stała w a to 3, a w b to 2
14 lis 20:41
ciekawsky: Bardzo dziękuję wredulus
14 lis 20:42