Funkcja wykładnicza:
Patrycja: Wykres funkcji f(x)=2
2 przesunięto równolegle o wektor u=[2,−1]:
a) napisz wzór funkcji g
g(x)= 2
x−1 −1
c) oblicz współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji g i osi OY
d) sprawdź, czy punkt A(42,16
10−3
0) należy do wykresu funkcji g.
Proszę o wytłumaczenie i podpowiedzenie jak rozwiązać podpunkt c) i d).
14 lis 19:23
john2: wzór funkcji to f(x) = 22 ?
jakie współrzędne ma punkt A w c), bo nie widać
14 lis 19:32
Hajtowy: f(x)=2
2
y=4
To jest stała funkcja, więc coś nie tak
14 lis 19:34
john2: fakt
14 lis 19:37
Patrycja: funkcja g ma wzór: g(x)= 2x−1 −1
punkt A(42, 1610 −30)
14 lis 19:37
john2: No dobrze, załóżmy, że nam to wystarczy.
Teraz, jak znaleźć punkt przecięcia z osią y, może za x podstawiając 0
14 lis 19:41
Patrycja: a funkcja f(x)=2
x
przepraszam, żle przepisałam
14 lis 19:42
14 lis 19:45
john2: choć może nie, bo nie do końca wiem, co znaczy "przesunięto równolegle o wektor"
14 lis 19:46
Patrycja: | | 1 | | 1 | |
g(0)=20 −1−1= 2−1 −1= |
| −1= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 lis 19:46
Patrycja: czyli nie tak...
14 lis 19:47
john2: jeśli twój wzór na g(x) jest dobry, to tak
14 lis 19:48
5-latek: wzor g(x) jest zapisany zle popraw go
14 lis 19:48
Patrycja: | | 1 | | 1 | | 3 | |
g(0)=20−2−1=2−2 −1=( |
| )2 −1= |
| −1=− |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
14 lis 19:49
john2: 5−latek, czy "przesunięto równolegle o wektor" to to samo, co "przesunięto o wektor"
14 lis 19:50
john2: Tak, czyli jakie ma współrzędne ten punkt przecięcia z OY ?
14 lis 19:53
14 lis 19:55
john2: Tak, teraz w ostatnim podstaw za g(x) drugą współrzędną punktu A, a za x pierwszą.
14 lis 19:59
john2: Jak wyjdzie to samo, punkt należy do wykresu
14 lis 20:02
5-latek: Wiesz co dla mnie to nie jest to samo .
Dlaczego . Bo przesuniecie o wektor [2,−1] to przesuniecie wykresu o wypadkowa tego wektora
Cyba ze przesunieto najpierw o wektor [2,0] a potem o wektor [0 −1]
Ale niech ktos jeszce inny sie wypowie np
weredulus pospolitus bo jest na forum
14 lis 20:08
wredulus_pospolitus:
o co chodzi
14 lis 20:09
john2: Aha, hmm.
Wredulus, chodzi o to, że w treści zadania mamy "przesunięto równolegle o wektor". Pytanie, czy
to to samo, co "przesunięto o wektor".
14 lis 20:20
5-latek: Chodzi o to ze Patrycja napisala ze przesunieto rownolegle wykres o wektor [2,−1]
Moge sie mylic ale uwazam ze nie nalezy napisac ze przesunieto rownolegle o wektor [2,−1] z
tego powodu co napisalem .
Wiec mozesz wyrazic swoje zdanie czy w tym przypadku stwierdzenie ze przesunieto wykres o
wektor [2 −1] jest tu uprawnione.\ czy nie . Jesli tak to dlaczego? jesli nie −tez dlaczego?
Dziekuje za odpowiedz
14 lis 20:23
Patrycja: 16
10 −3
0=2
42−2 −1
16
10−1=2
40−1
(2
4)
10−1=2
40−1
2
40−1=2
40−1
0=0
dobrze
14 lis 20:47
5-latek: Dobrze ale bez tego 0=0 bo przeciez 240−1≠0
14 lis 20:52
Patrycja: dziękuję bardzo za pomoc!
14 lis 20:53