Prawdop
Kostek:
Rzucamy dwukrotnie kostką. Zdarzenia A polega na tym, że w każdym rzucie otrzymamy inną liczbę
oczek, a zdarzenie B−że ani razu nie otrzymamy szóstki. Podaj opis zdarzenia A' oraz B'.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A', A, B, B'
proszę o wskazówki od czego zacząć
14 lis 19:11
wredulus_pospolitus:
A' − wylosujemy dwa razy taką samą ilość oczek
B' − przynajmniej raz wypadnie 6 oczek
a zaczynasz od ... wyznaczenia mocy zbiorów A i B
Pamiętaj, że:
P(A') = 1−P(A)
14 lis 19:22
Kostek:
A' (1,1) (2,2) (3,3) (4,4) (5,5)
Bo 5
2=25
14 lis 19:26
wredulus_pospolitus:
A' ... a (6,6) to co już nie
P(B) i P(B') dobrze
14 lis 19:27
14 lis 19:30
wredulus_pospolitus:
no i teraz dobrze
14 lis 19:33
Mila:
A' − liczby oczek równe w pierwszym i drugim rzucie WYPISZ
14 lis 19:34
Kostek:
Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A−suma oczek, jakie wypadną w
obydwu rzutach jest równa co najmniej 4, B−iloczyn oczek jakie wypadną w obydwu rzutach jest
mniejszy od 25
A tutaj jak zacząć ?
14 lis 19:37
wredulus_pospolitus:
A −−− suma oczek co najmniej 4 ... wypisuj jakie możliwości spełniają ten warunek
B −−− iloczyn mniejszy niż 25 ... więc nie może być (5,5), (5,6), (6,5), (6,6)
14 lis 19:41
Kostek:
A={(1,3) (1,4) (1,5) (1,6) (2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6) (3,1) (3,2) (3,3) (3,4) (3,5) (3,6)
(4,1) (4,2) (4,3) (4,4) (4,5) (4,6) (5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6) (6,1) (6,2) (6,3)
(6,4) (6,5) (6,6)}
14 lis 19:52
wredulus_pospolitus:
czyli P(A) = ...
14 lis 19:53
14 lis 19:57
wredulus_pospolitus:
yhy
14 lis 19:57
Kostek: a podpunkt b ?
14 lis 20:30
Mila:
|B'|=4
|B|=36−4=32
14 lis 21:26
Kostek: Dziękuję potem wstawię jeszcze kilka zadań jak to nie problem ?
14 lis 21:27
Mila:
14 lis 21:40
Kostek: Czy zdarzenia A,B⊂Ω mogą się wykluczać ?
o co tutaj chodzi ?
14 lis 22:06
Mila:
A znasz definicję ?
14 lis 22:08
Kostek:
A∩B=∅ o to chodzi ?
14 lis 22:11
Janek191:
| | 4 | | 1 | |
P( A ) + P( B) = |
| + |
| > 1 |
| | 5 | | 4 | |
Zdarzenia A , B nie mogą się wykluczać.
14 lis 22:55
Mila:
P(AUB)≤1
P(A∩B)=0 dla zdarzeń wykluczających się
| | 4 | | 1 | | 16 | | 5 | | 21 | |
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= |
| + |
| −0= |
| + |
| = |
| >1 sprzeczność |
| | 5 | | 4 | | 20 | | 20 | | 20 | |
A i B nie mogą się wykluczać.
14 lis 23:04
Kostek: Ale nie mam wyliczonego P(A∩B) ?
mogę wyliczyć P(A∪B)
14 lis 23:14
Janek191:
@Kostek P( ∅ ) = 0 !
14 lis 23:19
Kostek:
P(A∩B)=P(A)*P(B) można to tak obliczyć ?
14 lis 23:21
Mila:
Nie!
Patrz co napisałam godzina 23:4 i co napisał Janek 23:19.
14 lis 23:24
Kostek: P(A∩B) zawsze będzie równe 0 ?
14 lis 23:25
Mila:
Tylko wtedy gdy A∩B= ∅, a tak jest dla zdarzeń wykluczających się.
14 lis 23:34
Kostek: Dobranoc wrócę jutro
14 lis 23:34