nierownosci
zadanie: 1. Czy rownosc √x2=x jest prawdziwa dla x=nn, jezeli
a) n=5222−3333
b) n=47111−7222
c) n=3222−2333
d) n=35111−6222
2. Czy nierownosc x999<x2013 jest prawdziwa dla x=nn, jezeli
a) n=5222−3333
b) n=47111−7222
c) n=3222−2333
d) n=35111−6222
zrobilem to zadanie wczesniej ale okazalo sie, ze nie wszystko bylo dobrze jak sprawdzalismy
1. x≥0
2. podana nierownosc jest spelniona dla x∊(−1,0)U(1,∞)
ale trzeba bylo patrzec rowniez na parzystosc tych liczb
no jezeli bedzie ujemna i podniesiona do potegi parzystej to bedzie nieujemna a to np. zmienia
odp. w 1 zadaniu
a jak okreslic tu parzystosc ?
14 lis 19:08
wredulus_pospolitus:
dokładnie ... trzeba także sprawdzić 'parzystość' (w 1)
ale w (2) parzystość ważna jest tylko gdy x<0
14 lis 19:13
wredulus_pospolitus:
parzysta ... patrzysz na ostatnią cyfrę
(a)
51 = 5
52 = 25
53 = 125
...
5n = cośtam...5
3n (patrzymy ostatnia cyfra)
n=1 −> 3
n=2 −> 9
n=3 −> 7
n=4 −> 1
n=5 −> 3
n=6 −> 9
czyli zawsze nieparzysta −> 5 − nieparzysta = parzysta
(a) −−− liczba parzysta
14 lis 19:16
wredulus_pospolitus:
(b)
47111
ostatnia cyfra będzie taka sama jak w przypadku 7111
7n (patrzymy ostatnia cyfra)
n=1 −> 7
n=2 −> 9
n=3 −> 3
n=4 −> 1
n=5 −> 7
n=6 −> 9
czyli nieparzysta zawsze
nieparzysta − nieparzysta = parzysta
(b) liczba parzysta
14 lis 19:18
wredulus_pospolitus:
(c) nieparzysta
(d) parzysta
14 lis 19:19
wredulus_pospolitus:
albo jeszcze prościej
an − parzysta gdy a parzysta (iloczyn 'n' parzystych liczb daje parzystą liczbę) ...
nieparzysta gdy a nieparzysta (iloczyn 'n' nieparzystych liczb daje nieparzystą liczbę)
14 lis 19:20
zadanie: d) chyba raczej nieparzysta
14 lis 19:30
wredulus_pospolitus:
tak tak ... oczywiście nieparzysta
14 lis 19:31
zadanie: no dobrze
czyli np. d) jest liczba nieparzysta ujemna
np. n=−3
| | 1 | |
czyli nn=(−3)−3=− |
| dzieki temu wiem, ze jest ona w przedziale (−1,0) tak? |
| | 27 | |
14 lis 19:40
Mila:
Ustalanie ostatniej cyfry liczby podniesionej do potęgi
1)0, 1, 5,6 zawsze cyfrą jedności będzie odpowiednio :0,1,5,6
2)liczba o cyfrze jedności 3.
31=3
32=9
33=27
34=81
35=243
36=729
38=...7
39=...1 zatem ciąg 4 "końcówek" {3,9,7,1} powtarza się cyklicznie
stąd dla
3333 liczymy 333:4=...+r.1 zatem 3333=...3 bo pierwsza cyfra z ciągu końcówek to 3.
W tym zadaniu nie jest nam potrzebna konkretna cyfra jedności, wystarczy zauważyć, jak pokazał
kolega Artur.
14 lis 20:55
Mila:
n=(35
111−36
111) liczba całkowita ujemna nieparzysta
| | 1 | |
x=(35111−36111)(35111−36111)= |
| gdzie |
| | a | |
a=(35
111−36
111)
(36111−35111)
x∊(−1,0) bo w mianowniku liczba całkowita ujemna
14 lis 21:04
zadanie: dziekuje
14 lis 21:16