FUNCJA WYMIERNA
Pati: a. Licznik pewnego ułamka jest o 6 większy od jego mianownika. Jeśli licznik i mianownik
zwiększymy o 11 to otrzymamy ułamek równy 4/3. Znajdź wyjściowy ułamek.POOMOCY
14 lis 19:05
wredulus_pospolitus:
| x+6 | |
| <−−− wyjściowa postać ułamka |
| x | |
| x+6+11 | | 4 | |
| = |
| <−−− wyznacz 'x' |
| x+11 | | 3 | |
14 lis 19:06
Pati: możesz rozpisać pliss
14 lis 19:07
wredulus_pospolitus:
nieee ... już rozpisałem wystarczająco dużo
rusz głową
14 lis 19:08
Pati: (x+17)/(x+11)=4/3
3(x+17)=4(x+11)
3x+51=4x+44
3x−4x=44−51
−x=−7
x=7
7+6=13 licznik
7 mianownik
13/7 ulamek?
ddobrze
14 lis 19:09
5-latek: oprocz tego ze nie napisals ze x+11≠0 bo masz wyrazenie wymierne to dobrze
14 lis 19:28