Wykazywanie czy funkcja jest..
nasus123: Wykaż, że funkcja x+7/x+8
a) jest malejąca w zbiorze (−8, +∞)
b) jest różnowartościowa
c) określ czy funkcja jest parzysta lub nieparzysta. Odpowiedź uzasadnij.
14 lis 18:58
nasus123: Pilnie potrzebuję pomocy do podpunktu a
14 lis 19:25
Bizon:
| | x+7 | | x+8−1 | | −1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| +1 |
| | x+8 | | x+8 | | x+8 | |
14 lis 19:49
nasus123: a mógłbym prosić o dowód nie w postaci rysunku?
14 lis 19:59
Bizon:
14 lis 20:04
MQ: @
Bizon
Skoro napisał(a) to, co napisał(a), to to drugie.
Ja tam
zawsze wierzę ludziom, że wiedzą, co piszą
14 lis 20:07
Bizon:
... a już przestałem wierzyć ... jednej uwierzyłem ... i mam za swoje ...
14 lis 20:12
nasus123: nie bardzo rozumiem..
jednak nadal mam problem z podpunktem c
14 lis 20:13
Bizon:
... no i widzisz ...
Masz problem .... nie czytasz ...
A nawet wzoru funkcji nie potrafisz zapisać porządnie ... mamy tu urządzać zgaduj−zgadulę

?
14 lis 20:16
nasus123: {x+7}{x+8}
to jest wzór funkcji.
14 lis 20:21
nasus123: x+7x+8
14 lis 20:22
Bizon:
no widzisz ... i wierz tu ludziom −

Pochodne znasz?
14 lis 20:23
nasus123: nie znam, ponieważ jeszcze nie miałem tego
14 lis 20:24