Geometria analityczna - zadania maturalne.
Licealistka: Wyznacz współrzędne punktów, których odległość od prostej 2x−y=0 jest równa
√5, a odległość
punktów wspólnych z tym okręgiem?
| | |Ax +By +C | |
Wiem, że trzeba wykorzystać wzór d= |
| , ale jakoś nie potrafię się za |
| | √A2 +B2 | |
to zabrać. Będę wdzięczna, jeśli ktoś mi pomoże.
14 lis 18:54
Licealistka: Czy mam wykorzystać tutaj początek układu współrzędnych (0;0) i je wstawić do wzoru?
14 lis 18:56
Bizon:
... to może zacznij od dokładnego zapisania treści zadania ...−

Nie mamy chęci na zgaduj−zgadulę −
14 lis 19:00
Licealistka: Jejku przepraszam! Źle popatrzyłam na końcówkę zadania. Powinno być tak: Wyznacz współrzędne
punktów, których odległość od prostej 2x−y=0 jest równa √5, a odległość od początku układu
współrzędnych wynosi 5.
14 lis 19:03
Licealistka: Już po czterech godzinach robienia matmy non stop i bez przerwy cyferki mi się mylą.
14 lis 19:04
PW: Znasz ten wzór, to bardzo dobrze. Jeszcze tylko trzeba wiedzieć, co te literki A, B, C
oznaczają. Są to współrzędne z równania ogólnego prostej
Ax+By+C = 0,
a Ty masz
2x +(−1)y + 0 = 0.
Ja też się nie potrafię za to zabrać (nudne), ale ja już nie muszę.
14 lis 19:08
Bizon:
14 lis 19:10
Licealistka: Ale jak to obliczyć?
14 lis 19:20
PW: Jedna zależność z tego pięknego wzorku, druga z odległości od (0,0).
14 lis 19:24
Licealistka: Czyli zrobić układ równań
| 2x − y = 0 | |
| i {√22 + 12}=5} |
| √22 + 12 | |
14 lis 19:31
Licealistka: Zbiór punktów w odległości 5 od (0;0) , to okrąg o promieniu 5.
x
2+y
2=25
Zbiór punktów,których odległość od prostej y=2x wynosi √5 to dwie proste równoległe
w tej odległości od danej prostej.
y=2x ∥ y=2x+b czyli 2x−y+b=0
Punkt (0;0) ma być odległy od punktu (x;2x+b) o pierw.z 5.
|b|=5 czyli
b=5 lub b=−5
Proste równoległe w danej odległości:
y=2x+5y=2x−5
Punkty wspólne prostej i okręgu spełniają podane warunki:
{x
2+y
2=25
y=2x+5
x
2+(2x+5)
2=25
x
1=0⇒y
1=5
A=(0;5)
x
2=−4⇒y
2=−3
B=(−4;−3)
Analogicznie z układu:
x
2+y
2=25
y=2x−5
Wyjdą dwa punkty:
C=(0;−5)i D=(4;3)
14 lis 21:18
MQ: Przecież Bizon ci narysował −− mają wyjść 4.
14 lis 21:20
MQ: Sorry −−− nie zauważyłem, że masz jeszcze policzone A i B
14 lis 21:21
MQ: Przeliczyłem −− dobrze ci wyszło
14 lis 21:28