W=I3x+5I-Ix-2I x∊(0,1)
Łukasz: W=I3x+5I−Ix−2I x∊(0,1)
wiem że wyjdzie z tego
W=3x+30+x−2 i tu właśnie moje pytanie dlaczego tam jest +x−2 a nie −x+2 bo nie rozumiem
14 lis 18:43
wredulus_pospolitus:
bo dla x∊(0,1)
3x+5 > 0 (brak zmiany znaków po opuszczenia wartości bezwzględnej)
x−2 < 0 (mamy zmianę znaków po opuszczenia wartości bezwzględnej)
14 lis 18:44
Bizon:
... bo w przedziale x∊(0,1) 3x+5>0 zatem |3x+5|=3x+5
ale x−2<0 ... zatem |x−2|=−(x−2) czyli −|x−2|=x−2
14 lis 18:47
Łukasz: teraz wszystko rozumiem
14 lis 18:51
Łukasz: dzieki
14 lis 18:51