matematykaszkolna.pl
Funkcja kwadratowaaa ! matematyyka: Pomocyy.. Proszę o rozwiązanie tych zadań i mniej więcej wytłumaczenie co robicie w tych bardziej skomplikowanych momentach w zadaniu.. 1. Liczbę 40 przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak aby suma ich kwadratow była najmniejsza. Uzasadnienie. 2. Dla jakich wartości parametru m równanie x2 + (2m − 3) x + 2m + 9 = 0 ma dwa pierwiastki różnych znaków. 3. Wyznacz współczynnik a, b, c f. kwadratowej y=ax3bx + c jeśli znasz współrzędne wierzchołka W=(4, 3) oraz pkt. P=(2, 5). PILNEEE PROSZĘ O POMOC.
14 lis 18:32
wredulus_pospolitus: 1) x+y = 40 −> x = 40−y x2+y2 najmniejsza x2+y2 = (40−y)2 + y2 f(y) = (40−y)2 + y2 szukasz 'wierzchołka' tejże paraboli
14 lis 18:34
wredulus_pospolitus: kurde ... dopiero teraz zauważyłem "PILNEEE" a co takiego pilnego jest, że musisz mieć już teraz ? Zresztą −−− to Ty masz to rozwiązać ... my tylko Ciebie możemy naprowadzić na prawidłowy tok rozumowania
14 lis 18:35
matematyyka: Jutro mam z tego sprawdzian i chciałabym sobie poćwiczyć na tych zadaniach (robiąc analogicznie), ponieważ nie było mnie na tych lekcjach..
14 lis 18:40
wredulus_pospolitus: no to żeś się szybko obudził/−a
14 lis 18:40
matematyyka: lepiej późno niż wcale.
14 lis 18:42
wredulus_pospolitus: no to ćwicz ... gotowca ode mnie nie dostaniesz ... jak chcesz to możesz ćwiczyć tutaj pisząc jak chcesz rozwiązać ... nakieruję ... ale nie licz na gotowca
14 lis 18:43
matematyyka: ok, to ja jakoś spróbuję zrobić te zadania (przynajmniej się postaram) i za jakąś godzinkę podeślę tutaj rozwiązania, sprawdzisz?
14 lis 18:46