Zadania tekstowe prowadzace do równań i nierówności kwadratowych
OlgusiaAnn: Ppomocy wogóle nie wiem jak się za to zadanie zabrać !
Park miejski ma kształt rombu, którego obwód wynosi 2 km. Dwie głowne alejki spacerowe
wyznaczone są przez przekątne rombu, a jedna z nich jest o 200 m dłuższa od drugiej. Oblicz
długosć tych alejej spacerowych.
14 lis 17:59
wredulus_pospolitus:
obw = 2km −> bok robu = 0,5km
d,e −−− przekątne (alejki)
d = e + 0,2km
| | d | | e | |
( |
| )2+( |
| )2 = (0,5km)2 |
| | 2 | | 2 | |
wyznacz 'd' ... następnie 'e'
koniec zadania
14 lis 18:03