Kuba: Dziedziną funkcji f jest zbiór D=<-4;2), a jej zbiór wartości W=(-2;6>. Jaka jest
dziedzina a jaki jest zbiór wartości funkcji g, jeżeli g(x) = -f(x). Podaj wzór funkcji
f(x).
29 wrz 18:56
Antek: Jeśli chcesz otrzymać f(x) musisz odbić wykres funkcji g(x) względem osi x.
Dziedzina nie zmieni się i będzie wynosić D=<-4:2).
Zbór wartości ulegnie zmianie i będzie wynosił W=<-6:2)
Nie wiem jaki jest wzór funkcji więc Ci go nie podam, ale żeby go napisać musisz zamienić
znaki z plusów na minusy, a z minusów na plusy i to koniec zadania.
Powodzonka.
29 wrz 19:15
Kuba: wielkie dzięki

z tego co pamiętam dało się określic wzor funkcji na podstawie
dziedziny i zbioru wartości funkcji.
29 wrz 19:18