Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 30 cm i 10√3 c
kacper34: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 30 cm i 10√3 cm. Wysokość
tego graniastosłupa stanowi 60 % długości jego dłuższej przekątnej podstawy. Oblicz długości:
a. krawędzi podstawy
b. wysokości
c. przekątnych tego graniastosłupa
14 lis 17:56
wredulus_pospolitus:
b) wysokość to 60% dłuższej przekątnej (czyli której)
a) z tw. Pitagorasa
c) mając wysokość ... z tw Pitagorasa
14 lis 18:01
kacper34: Dłuższej przekątnej czyli w tym wypadku to dłuższą jest 30 cm
14 lis 18:03
wredulus_pospolitus: dokładnie
14 lis 18:03
kacper34: to nie ma chyba róznicy
14 lis 18:06
dero2005:

d = 30 cm
f = 10
√3 cm
α = 60
o
a = 10
√3
h = 60%d = 18 cm
D =
√h2 + d2 =
M =
√h2 + f2 =
14 lis 18:08
kacper34: a jak obliczyć pod punkt a z twierdzenia pitagorasa ?
14 lis 18:22
dero2005:
(d2)2 + (f2)2 = a2
152 + (5√3)2 = a2
225 + 75 = a2
a2 = 300
a = √300 = 10√3
14 lis 19:44