Podpowiedź?
Xenn: Wyznacz granicę lim n−>∞ √( n2+n) − 4√(n4+1)
podobno można tam zastosować (a4−b4)=(a2+b2)(a−b)(a+b) ale już sam nie wiem. Jak ktoś chce
to może mi wytłumaczyć ale najbardziej zależy mi na naprowadzeniu na właściwą metodę.
14 lis 17:53
wredulus_pospolitus:
√a − 4√b = 4√a2 − 4√b = ... i teraz zastosuj to co 'podobno można tam zastosować'
14 lis 17:56
Xenn: to zastosowałem ale potem jak mam ten ułamek to nie wiem czy mam coś mnożyć wyciągnąć czy cos
innego...
14 lis 18:19
wredulus_pospolitus:
to napisz co masz
14 lis 18:20
Xenn: (n2+n)2 − (n4+1) } / [ √(n2+n)2 + √(n4+1) ][ 4√(n2+n)2 + 4√(n4+1)]
próbowałem wymnażać mianownik, licznik, chciałem coś wyciągnąć żeby otrzymać 1+coś ale nic nie
mogę zrobić
14 lis 18:27
wredulus_pospolitus:
no i dobra ... licznik ... co tam redukujesz

co zostanie

w mianowniku ... z pierwszych dwóch pierwiastków −> n
2 wyciągniesz ... z kolejnych dwóch n
czyli w sumie z mianownika wyciągasz n
3
a jak sytuacja wygląda w liczniku

no i dzielisz licznik i mianownik przez n
3
i co mamy
14 lis 18:29
Xenn: 2+1n−1n3 / [ (1+2n+1n2) do potęgi 3/4 + (1+1n4)do potęgi 3/4]
14 lis 18:46
Xenn: 2+0+0(1+0+0)+(1+0) chyba dobrze
14 lis 18:48
Xenn: oj błąd widzę 2/n nie do 0
14 lis 18:49
Xenn: ach wiem co zrobiłem źle bo tam w mianowniku było (a+b)(a+b) a ja na łatwiznę zrobiłem
(a+b)(a−b)
14 lis 19:03
wredulus_pospolitus:
jak dla mnie to będzie:
| 2 +0 − 0 | | 2 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| (√1+0+0 + √1+0)*(√1+0+0+√1+0) | | 2*2 | | 2 | |
14 lis 19:05
Xenn: no też racja niepotrzebnie chciałem to wymnożyć, wielkie dzięki za pomoc !
14 lis 19:07