Funkcja kwadratowa
OLE: Jak rozwiązywać zadania optymalizacyjne?
14 lis 17:41
wredulus_pospolitus:
Odpowiedź: Najlepiej 'w pełni poprawnie'.
14 lis 17:43
OLE: Nie takiej odpowiedzi się spodziewałem

Chodzi mi o to jak wyznaczać pole największe,
najmniejsze, itd.
14 lis 17:44
wredulus_pospolitus:
zawsze masz jakiś warunek ... np.
wyznacz wymiary prostokąta, którego obwód wynosi 20. Tak aby miał największe pole.
warunek początkowy: Ob = 20
czyli 2a+2b = 20 −> a+b = 10 −> a = 10−b
Pole = a*b = // podstawiasz za 'a' to co masz z warunku początkowego // = (10−b)*b = 10b−b2
otrzymujesz równanie kwadratowe zależne od 'b' ... szukasz 'maksimum' czyli wierzchołka
paraboli
wzory znasz ... bwierzchołka daje Ci jeden wymiar ... podstawiasz do a=10−b ... i masz drugi
wymiar
koniec zadania
14 lis 17:48
OLE: O to mi chodziło... Dzięki wielkie

!
14 lis 17:48
OLE: Wartość największą funkcji odczytuję z wierzchołka, a najmniejsza?
14 lis 17:50