Rozwiąż równanie.
karolina: Rozwiąż równanie.
27x3 + 27x2 − 25x− 25 = 0
14 lis 17:35
5-latek: Wyciagaj przed nawias i grupuj
14 lis 17:37
Mystic: 27x2(x+1)−25(x+1)=0
(x+1)(27x2−25)=0
teraz sobie poradzisz
14 lis 17:39
karolina: no właśnie chodzi o to że tu (27x2−25) delta wychodzi 2100 a nie da się z tego pierwiastka
wyciągnąć.
14 lis 17:40
wredulus_pospolitus:
jaka Δ ?
| | 25 | | √25 | | √25 | |
27x2 − 25 = 27(x2 − |
| ) = 27(x− |
| )(x− |
| ) |
| | 27 | | √27 | | √27 | |
14 lis 17:42
wredulus_pospolitus:
oczywiście w jednym z tych nawiasów jest
+ zamiast −
14 lis 17:42
karolina: no już wiem, dziękuję.
14 lis 17:47