Zadania prowadzące do równan i nierownosci kwadratowych
Patricja: zad 1
Suma kwadratów dwóch liczb różniących się o 4 wynosi 400. Wyznacz te liczby.
zad 2
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych wynosi 308. Wyznacz te liczby.
14 lis 17:24
5-latek: zadanie nr 2
moze tak (2n)2+(2n+2)2+(2n+4)2=308
14 lis 17:28
wredulus_pospolitus:
1)
x+(x+4) = 400 −> x=...

2)
(x−2)
2 + x
2 + (x+2)
2 = 308 −> x = ...
14 lis 17:28
wredulus_pospolitus:
@up
lepiej z −2 i +2 zrobić ... skrócą się wyrazy ze wzoru skróconego mnożenia

zostanie tylko redukcję wyrazów wolnych ... podzielić przez stałą i lecisz pierwiastek −−− nie
trzeba Δ liczyć
14 lis 17:29
5-latek: masz racje

Bedzie lepiej Ale Patrycja czeka chyba na calkowite rozwiazanie
14 lis 17:34
wredulus_pospolitus:
to se poczeka
14 lis 17:35