rozwiaz rownanie
Ewa: Rozwiąż rownanie
343x3−1 =0
5x3+625=0
Jak sie za to zabrac?
14 lis 17:10
5-latek: Napisz mi do ktorej klasy chodzisz?
14 lis 17:18
Ewa: 2 liceum, zakres podstawowy.
14 lis 17:43
wredulus_pospolitus:
3√343 = ... wiesz ile?
14 lis 17:44
Ewa: taak, dziękuję.
14 lis 17:45
5-latek: No to napisz rozwiazanie 1 rownania
14 lis 17:50
Ewa: 1/7 ?
14 lis 17:51
5-latek: Jestes pewna czy zgaadujesz ?
jesli zgadujesz to napisz cale rozwiazanie to sprawdze
14 lis 17:53
Ewa: No chyba pewna.

343x
3 = 1
x
3 = 1/343
x = 1/7
14 lis 17:54
5-latek: Dobrze

a rozwiaz to rownanie korzystajac z ewzoru skroconego mnozenia a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2 )
14 lis 17:56
wredulus_pospolitus:
a drugie ... analogicznie robisz
14 lis 17:56
Ewa: 343x
3 − 1 = (7x − 1) (49x
2 + 7x + 1)
Z pierwszego x = 1/7 a drugie sprzeczne. Musiałam sobie rozpisać na kartce.
14 lis 18:03
wredulus_pospolitus:
a drugie ... nie tyle sprzeczne co 'brak rozwiązań'
14 lis 18:04
Ewa: a to (4x−1)3 = 729 mogę rozwiązać tak:
4x − 1 = 9
4x − 10 = 0
x= 10/4 ?
14 lis 18:04
wredulus_pospolitus:
tak
14 lis 18:06
Ewa: Chyba jednak nie mogę, bo korzystając ze wzoru skróconego mnożenia wychodzi 1/4.
14 lis 18:06
5-latek: No i gitara

To rozwiaz teraz drugie rownnaie tak jak mowil
wredulus
14 lis 18:06
Ewa: Drugie równanie mi wyszło √−105 pierwiastek 3 stopnia oczywiście. dobrze?
14 lis 18:11
5-latek: | | −625 | |
Zle Ci wyszlo . |
| = ile ? |
| | 5 | |
14 lis 18:12
Ewa: aaa już wiem co jest źle. robiłam przykład 53 + 525 = 0 wtedy tamten wynik pasuje?
14 lis 18:14
Ewa: *5x3
14 lis 18:14
5-latek: Nadal jest zle
5x3 to nie jest rozwiazanie tego rownania 5x3+625=0
rowiazuj po kolei tutaj
14 lis 18:18
wredulus_pospolitus:
Ewa: Chyba jednak nie mogę, bo korzystając ze wzoru skróconego mnożenia wychodzi 1/4.emotka
ojjj nieee ... ze wzoru skróconego mnożenia masz:
| | 1 | | 1 | |
4(x − |
| )(coś tam coś tam) = 729 a nie 0  więc wcale x= |
| nie spełnia |
| | 4 | | 4 | |
tego równania
14 lis 18:19
Ewa: 5x3 + 625 = 0
5x3 = − 625
x3 = −125
x = 5
a równanie 5x3 + 525 = 0 to x = 3√−105
14 lis 18:21
Ewa: wredulus
pospolitus:
Tak wiem, zauważyłam to przed chwilą.
14 lis 18:22
5-latek: Do momentu x3=−125 jest dobrze potem jest zle
dlaczego przeciez jesli wyszlo CI x=5 to 53=125 a nie −125 wiec ile tak naprawde wynosi
x?
Jaka liczbe musisz podnies do potegi trzeciej zeby dostac −125 ?
14 lis 18:25
Ewa: −5
14 lis 18:26
5-latek: No

Ja bym to zapisal tak
5x
3+625=0
5x
3=−625
x
3=
−6255
x
3=−125 to x=
3√−125 to x=−5
Pierwiastek stopnia trzeciego z liczby ujemnej istnieje
A czy istnieje pierwiastek kwadratowy z liczby ujemnej (mowimy o zbiorze liczb
rzeczywistych) np taki
√−4?
14 lis 18:32
Ewa: No nie, bo nie ma takiej liczby podniesionej do kwadratu, która by tyle wynosiła.
14 lis 18:38
5-latek: No widzisz . Jestes madra dziewczynka .
jesli jeszcze troche pocwiczysz bedzie dobrze
14 lis 18:40
Ewa: Dziękuję Ci bardzo.
14 lis 18:46
5-latek: Podziekuj tez
wredulusowi
On bardziej Ci pomogl niz ja
14 lis 18:48