Powtórka do spr
Hajtowy: 1.Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8} losujemy jedną liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby pierwszej
2,3,5,7 − liczby pierwsze
|Ω|=8
|A|=4
2.W przedziale pociągu jest 6 wolnych miejsc.
Na ile sposób dwie osoby mogą zająć miejsca w tym przedziale?
6*5 = 30 sposobów
3.Na ile sposobów możemy ustawić 4 kobiety i 4 mężczyzn obok siebie (w szeregu) tak
aby osoby tej samej płci nie stały obok siebie
k − kobieta
m − mężczyzna
Sposób ustawienia:
k,m,k,m,k,m,k,m
lub m,k,m,k,m,k,m,k
Jak to zapisać?
4! * 2 ?
8! ?
Narazie tyle

Proszę o sprawdzenie i o pomóc, ewentualne poprawki
14 lis 17:07
Mila:
3) 2*4!*4! kobiety między sobą mogą zmieniać miejsca na 4! sposobów i mężczyźni też na 4!
sposobów
albo tak możesz zapisać:
4!*4!+4!*4!=2*4!*4!
(2*4!=2*1*2*3*4≠8!)
14 lis 17:16
Hajtowy: 4. Rzucamy 3 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) orzeł wypadnie dokładnie 2 razy
b) reszka wypadnie co najwyżej raz
6. Ze zbioru {1,3,6,8} losujemy ze zwracaniem dwie cyfry tworząc liczbę dwucyfrową.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
a) wylosowana liczba jest parzysta
b) wylosowana liczba jest podzielna przez 3
Hmm.... a tutaj ?

Tego to już nie ogarniam wgl...
14 lis 17:20
Hajtowy:
4.
a)
|Ω|=8
|A|=3
| | 3 | |
P(A)= |
| =0,375 ?  |
| | 8 | |
b)
|Ω|=8
|A|=4
Tak?
14 lis 17:30
Hajtowy:
6.
a)
|Ω|=4
|A|=2
b)
|Ω|=4
|A|=1
Tak?
14 lis 17:31
Hajtowy: Help
14 lis 17:45
Hajtowy: Eta,
Mila i reszta... pomóżcie
14 lis 17:50
Mila: Zaraz.
14 lis 17:53
Hajtowy:
14 lis 17:54
Mila: 4) Dobrze.
14 lis 17:55
Hajtowy:
14 lis 17:59
Hajtowy: 7.W urnie jest 5 kul białych i 3 czerwone. Losujemy jedną kulę z urny, oglądamy ją,
wrzucamy do urny i dosypujemy jeszcze dwie kule tego samego koloru.
Oblicz prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosowana kula będzie biała.
8. Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych:
a) nieparzystych
b) mniejszych od 638
8.
a)
90 000 − liczby pięciocyfrowe
45 000 nieparzyste
b)
5*8*7 + 1*2*7 + 5 = 299
Nie ogarniam 7 zadania. Jakieś dziwne
14 lis 18:06
Mila:
6) Ze zbioru {1,3,6,8} losujemy ze {N[zwracaniem ]] dwie cyfry tworząc liczbę dwucyfrową.
|Ω|=4*4
cyfra dziesiątek na 4 sposoby, cyfra jedności na 4 sposoby
a)
|A|=4*2 cyfra dziesiątek na 4 sposoby, cyfra jedności na sposoby
b)|B|=
wypisujemy pary:(suma cyfr podzielna przez 3)
B={(1,8),(8,1),(3,3)(3,6)(6,3),(6,6)}
14 lis 18:09
Hajtowy: 9.
P(A’)=0,6
P(B) = 0,3
P(A n B) = 0,2
Oblicz P(A u B)
P(A u B) = P(A) + P(B) − P(A n B)
P(A') = 1 − P(A)
0,6 = 1 − P(A)
P(A)=0,4
P(A u B) = 0,4 + 0,3 − 0,2 = 0,5
14 lis 18:10
Hajtowy: Mila proszę Cię o sprawdzenie i pomoc w tym 7 zadaniu

Jesteś wielka!
14 lis 18:11
Mila:

7)
B − za drugim razem wylosowano białą kulę
| | 5 | | 7 | | 3 | | 5 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 8 | | 10 | | 8 | | 10 | |
14 lis 18:36
Hajtowy: Zdarzenie przeciwne zrobiłaś?
14 lis 18:37
14 lis 18:41
Mila:
8) Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych:
a) nieparzystych
b) mniejszych od 638
W zadaniu chodzi o liczby trzycyfrowe!
a) Pomyśl!
albo oblicz tak:
a1=101
an=999 ,r=2, oblicz n za pomocą wzorów dotyczących c. arytm.
Po obliczeniu pomyśl
b) korzystając z kombinatoryki, to tak:
cyfra setek {1,2,3,4,5} to wszystkie trzycyfrowe mniejsze są od 638
(1,x,x) 10*10 dla każdego przypadku
5*100=500
cyfra setek 6 :
60x 10 liczb
61x 10 liczb
62x 10 liczb
630,631,632,633,634,635,636,637
500+30+8=538
czyli mogłeś to obliczyć jak?
14 lis 19:00
Mila:
W zadaniu 7:
Wylosowałam białą , to ją wrzuciłam i dołożyłam 2 białe, mamy w urnie 10 kul w tym 7 białych i
3 czerwone,losuję i mam dwie możliwości B lub C
Wylosowałam czarną , to ją wrzuciłam i dołożyłam 2 czerwone , mamy w urnie 10 kul w tym 5
białych i 5 czerwonych,losuję i mam dwie możliwości B lub C
Czerwone gałązki obrazują zdarzenie sprzyjające naszemu zdarzeniu− za drugim razem wylosowano
kulę białą ( Za pierwszym jakąkolwiek).
Możesz to sobie narysować i pomalować kule.
14 lis 19:07
Hajtowy:
Zadanie 8
Mniejsze od 638
− − − 1,2,3,4,5 −> mniejsze od 6
Więc: 5*8*7
6 − − ⇒1,2 −> mniejsze od 3
Więc : 1*2*7
63− ⇒ mniejsze od 8 ale bez 3 i 6 (czyli będzie tam tylko 1,2,4,5,7 ⇒ 5 możliwości)
Więc : 1*1* 5
5*8*7 + 1*2*7 + 1*1*5 = 280 + 14 + 5 = 299

Tak mnie uczono na lekcji
14 lis 19:31
Hajtowy:
Zadanie 8
9*10*10*10*5 = 45 000
Tak obliczyłem liczby parzyste

Btw. Tyle samo jest nieparzystych
14 lis 19:32
Mila:
W zadaniu 8 masz w treści wszystkie liczby trzycyfrowe.
Ty liczysz pięciocyfrowe. O co chodzi?
Dlaczego liczysz jakby chodziło o liczby o różnych cyfrach, w treści tego nie napisałes.
Zadanie 9 − dobrze.
14 lis 20:15
Hajtowy: Oj, masz rację

Mają być
trzycyfrowe 
To będzie 9*10*5 = 450
14 lis 20:18