kombinatorycznie....
Saizou :
jak mam zadanie typu:
z urny wyjmujemy kolejno 7 ponumerowanych kul. Na ile sposobów możemy to uczynić?
i moje pytanie czy w takim wypadku trzeba rozpatrzeć przypadki kiedy w urnie są kule o
numeracji:
a) na każdej kuli taka sama cyfra np. 1
b) na dwóch kulach 2 a na pozostałych pięciu 1
i tak dalej ....
czy źle myślę ?
14 lis 17:05
Saizou : czy określenie ponumerowane już określa że są tam kule z numerami 1,2,3,4,5,6,7....
14 lis 17:12
Saizou :
14 lis 17:21
Saizou : up
14 lis 17:42
Lorak: Wydaje się, że 1,2,3,4,... czyli na 7! sposobów.
Bo w jakim celu miałyby mieć te same numerki?
14 lis 17:44
Saizou :
właśnie nie wiem jak to ma być, bo jeśli będą kule ponumerowane samymi 1 to uczynić na jeden
sposób
14 lis 17:47
Hajtowy: To jest takie samo zadanie jakbyśmy mieli 7 liczb i tworzyli z nich ciąg i pytali się ile jest
takich ciągów
Odp. 7!
14 lis 17:48
Saizou : Hajtowy ale jeśli masz same 1 do dyspozycji to bez różnicy czy 1a czy b będzie pierwsze,
bo to zawsze 1
14 lis 17:50
Saizou : *1b
14 lis 17:50
Saizou : 
ktoś się jeszcze wypowie?
14 lis 18:08
PW: Takie sformułowanie "ponumerowane kule" bez bliższego określenia oznacza, że na każdej kuli
jest inny numer. Określenie "ponumerowane" ma zastąpić słowo "rozróżnialne" , "każda inna" −
mogłoby być równie dobrze "pomalowane różnymi kolorami".
14 lis 18:35
Saizou : Pw ale czy nie uważasz że może być numeracja 1,1,1,.... i inne ?
14 lis 18:38
PW: Gdyby tak miało być, to autor zadania miałby obowiązek określić ile jakich numerów jest na
kulach. Jeżeli pisze tylko "ponumerowane", to zwyczajowo przyjmuje się, że każdy numer jest
inny, kule są przez to odróżnialne − każda od wszystkich pozostałych. Dla stworzenia modelu
matematycznego można przyjąć, że są to numery 1,2,3,4,5,6,7 (ale równie dobrze jakieś inne,
byle każda inna).
14 lis 18:43
Saizou : tak początkowo myślałem, ale jak widać nie potrzebnie się w to zagłębiałem, albo potrzebie

teraz już wiem jak się powinno to 'interpretować'
14 lis 18:52