kombinatoryka
sylwia: zadania z komibnatoryki, prosze o pomoc.
1. Ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych parzystych
2. Z 18 dziewczynek i 12 cłopców wybieramy delegację 3 osobową. Na ile sposobów mozna wybrać
taką delegację, aby znalazło się wv niej tylko 2 chłopców.
3. Na trzech półkach umieszkamy 5 kapeluszy i 4 czapki. Na ile sposobów możemy tego dokonać ?
14 lis 16:42
Piotr 10: 2.
| | | | 12! | | 10!*11*12 | |
* | = |
| *18= |
| =66 sposobów |
| | | 2!*10! | | 2*10! | |
14 lis 16:49
Hajtowy: 1. 90 000 − wszystkich liczb 5−cyfrowych
45 000 jest nieparzystych
14 lis 16:50
Hajtowy: | | | | | |
Zadanie 1: | * | = 6*11*18 = 1188 |
| | | |
Czy to nie będzie tak
Piotrze ?
14 lis 16:51
edithh: czyli parzystych również 45 000 ?
14 lis 16:53
Hajtowy: Tak
14 lis 16:54
Piotr 10: 1.
Ostatnia cyfra to {0;2;4;6;8} a więc 5 sposobów.
Pierwsza cyfra na 9 sposobów
Druga cyfra na 10 sposobów
Trzecia cyfra na 10 sposobów
Czwarta cyfra na 10 sposobów
9*103*5=45000
14 lis 16:55
Piotr 10: Masz rację Hajtowy "18" zapomniałem napisać wcześniej i nie wymnożyłem jej przez 66
14 lis 16:56
edithh: mam podobne zadania do zrobienia na jurtro.

sylwia a ty chodzisz do rozszerzenia /....?
14 lis 17:00
edithh: ja mam jeszcze takie zadanie .....Na ile sposobów można umieścić na 5 półkach 6 książek i 8
segregatorów ? hehe to takie jak z tymi kapeluszami prawie
14 lis 17:03
sylwia: tak, rozszerzenie
14 lis 17:12
Piotr 10: 3.
Gdy wszystkie kapelusze i czapki będą znajdowały się na jednej półce ; 3 sposoby
Gdy wszystkie kapelusze i czapki będą znajdowały się na innych półkach: 3*3=9 sposobów
Gdy kapelusze i czapki będą znajdowały się na trzech półkach jednocześnie
5*4*3*4*3*2=1440
1440+3+9=1452
Ale nie wiem czy to dobrze
14 lis 17:17