Trygonometria, troszkę ciekawsze zadanko
Icamer: Witam, nie wiem jak to ugrysc.
(cos2x)5 − (sinx)3 + 2 = 0. x należy <0, π>
Ponoć jest jakiś błyskawiczny sposób, ale nie mam pomysłu... Wie ktoś o co może chodzić?
Pozdrawiam, Icamer
14 lis 16:33
edithh: A umiesz zastosować wzór na cos(2*α) ?
14 lis 16:44
Icamer: cos2 x − sin2 x
lub
1 − 2sin2 x
14 lis 17:03
Icamer: Wciąż nic nie wymyśliłem. Nijak nie widzę wyjścia z potęgi.
14 lis 19:48
Mila:
(cos(2x))
5+2=(sinx)
3⇔ największa wartość sin x to 1
stąd cos(2x)=−1⇔
14 lis 22:06
Icamer: Dzięki, już rozumiem, to jedyna możliwość.
15 lis 19:35