ograniczenie ciagu
Marek.2: Witam! Jak badać czy ciag jest ograniczony. no bo mialem podane na lekcji ze ciag jest
ograniczony gdy:
E takie M>0 ze V n∊N |an| <M
to np kiedy tak bedzie? jak wtedy bedzie wygladal an? jak to wnioskowac?
14 lis 16:24
Marek.2: up
14 lis 17:23
Krzysiek: np. an=1/n
dla każdego 'n' |an|<2
szukasz jakiegoś ograniczenia np. rozpisując kolejne wyrazy ciągu a potem z reguły indukcyjnie
dowodzisz,że to jest ograniczenie.
14 lis 17:28
Marek.2: ten ciag co podales jest nieograniczony? bo wychodzi ze n>1/2, a n ma byc dowolne nie?
a jak odniesc sie do czegos takieg?
| | n+1 | |
ja np maialem taki dlugi ciag ze cn≥ |
| |
| | 101 | |
no iwtedy jak podstawiam pod
wychodzi ze n<101M − 1? i co ja moge z tego wywnioskowac?
14 lis 17:46
Krzysiek: przecież ciąg an=1/n jest ograniczony.
co do zadania podaj normalną treść zadania
14 lis 17:59
Marek.2: Sprawdz czy ciag jest ograniczony /
| | (n+1)! | |
ciag: cn = |
| |
| | n! + 100 | |
14 lis 18:13
wredulus_pospolitus:
jeżeli ciąg jest zbieżny, to jest ograniczony
do dzieła
14 lis 18:22
Marek.2: nie kazdy ciag ograniczony jest zbiezny....
14 lis 18:22
wredulus_pospolitus:
ale każdy zbieżny jest ograniczony
14 lis 18:23
wredulus_pospolitus:
więc krok 1 ... sprawdzasz czy ciąg jest zbieżny ... jeżeli tak ... to koniec zadania
14 lis 18:23
wredulus_pospolitus:
co więcej ... ciąg rozbieżny −> nie jest ograniczony ... i wracam do kr (1) ... jeżeli wyjdzie
rozbieżny ... to nie jest ograniczony ... to koniec zadania
14 lis 18:24
wredulus_pospolitus:
oczywiście rozbieżny do +
∞
14 lis 18:24
Krzysiek: | | (n+1)! | | n!(n+1) | | n+1 | |
cn≥ |
| = |
| = |
| |
| | n!+100n! | | 101n! | | 101 | |
ciąg jest nieograniczony c
n→
∞
dla ustalonego M,
n>101M−1
zatem istnieje takie n
0=[101M−1]+1 ,że dla każdego n>n
0 a
n>M
14 lis 18:24
Marek.2: | | 1 | |
a jak udowodnic ze |
| jest ograniczony? |
| | n | |
no bo to by bylo tak ze
a ja mialem ze istenieje m >0 ze dla kazdego n ∊N, an<M, no skoro tak jest to 0∊N to zero nie
| | 1 | |
jest wieksze od 0> |
| , ale pewnie tutaj jest to ze 0 ≠ N, |
| | M | |
| | 1 | |
czyli kazdy n> |
| ;, wiem ze jak wypisze wyrazy to bedzie widac, akle zalezy mi na tej |
| | M | |
metodzie...
14 lis 18:33
Marek.2: a ten przyklad co ja podalem to wnioskuje ze n musialoby byc wieksze od 101M −1 to znaczy, ze
n nie jest w tym momencie dowolne, a z zalozenia mialo byc tak?
14 lis 18:35
wredulus_pospolitus:
Marek ... dowód brzmi, że 'dowolne' n
zaprzeczeniem dowodu będzie ... że jeżeli n> 'coś tam' to już ciąg przyjmuje wartości 'zbyt
duże'
14 lis 18:36
Marek.2: ja juz sie tak motam, sory ze tak pisze rozlaźle, ale jestem zmeczony, jutro kolokwium...

a
| | 1 | |
mi sie wszystko myli...czyli dobrze zrobilem n> |
| ze to jest prawda i wtedy ciag |
| | M | |
ograniczony? i tak samo z tamtym?
14 lis 18:44
wredulus_pospolitus:
definicja
∃
M>0 ∀
n |a
n| < M
niech M=2
| | 1 | | 1 | |
0 < an = |
| ≤ |
| = 1 < 2 = M |
| | n | | 1 | |
c.n.w.
14 lis 20:18
Marek.2: no ale np do tego:
| n+1 | |
| to zawsze bedzie wieksze od zera ale zawsze rosnie do nieskonczonosci to ten ciag |
| 101 | |
nie jest ograniczony z dolu przez 0?
14 lis 20:49