granica - pomoc
Adam.1: Pomoc w liczeniu asymptot...prosze o pomoc krok po kroku w obliczeniu asymptot, żebym zaczaił o
co chodzi:
znalazlem cos ze mam obliczyc najpierw dziruy w dziedzinie no to Df = R\{0}
ia teraz szukam pionowej:
to licze granice mojej funkcji przy x−> 0? ale co to oznacza ze x−>0? jak bedzie wygladala
granica podanej przeze mnie funkcji? przy x>0?
14 lis 16:22
Marek.2: up....
14 lis 17:23
Krzysiek: | | x2+4 | | 4 | |
limx→0 |
| =[ |
| ]=+/−∞ |
| | 2x | | 0 | |
w zależności czy zmierzamy do zera z prawej czy z lewej strony funkcja zmierza do +/−
∞
14 lis 17:26
Marek.2: no ja zmierzamy z prawej to jak bedzie?
14 lis 17:47
Marek.2: ale przeciez nie mozna dzielic przez 0?
14 lis 17:47
Krzysiek: i nie dzielisz przez zero tylko przez bardzo małą liczbę zmierzającą do zera.
spawdź co się dzieje np. dla 0.0000000001 (czyli zmierzasz do zera z prawej strony−po
wartościach dodatnich)
i sprawdź co się dzieje dla −0.00000000001
14 lis 17:57
Marek.2: no czyli z lewej storny jest do −∞ a zprawej +∞.....i co mi daje takie stwierdzenie..? a jakby
z lewej wyszla liczba a z prawej nieskonczonosc albo odwrotnie, albo obie wyszlyby liczby?
14 lis 18:26
14 lis 18:27
wredulus_pospolitus:
gdy ... wyjdzie granica niewłaściwa z obu stron −−− to istnieje asymptota pionowa 'obustronna'
gdy tylko jedna niewłaściwa, a jedna to liczba −−− to istnieje asymptota pionowa 'jednostronna'
(podaje się z której strony)
gdy wyjdą dwie liczby −− to brak asymptoty pionowej dla x=0
14 lis 18:28
Marek.2: | | x | |
oki thx bo sumie w podreczniku jest odpwoiedz y= |
| no to jest ta ukosna to potrafie |
| | 2 | |
wyliczyc, ale wyszlo jeszcze ze y=6... a nie wiem skad to 6 sie wzielo
14 lis 18:41
wredulus_pospolitus:
bo asymptoty ukośne (pozioma to szczególny jej przypadek) mogą być różne w −
∞ i +
∞ 
tak jest w tym przypadku właśnie
14 lis 18:42
Marek.2: | | x | |
czyli tu powinno wyjsc y= |
| i x=0? |
| | 2 | |
14 lis 18:42
Marek.2: prosze dokonczmy to i juz daje spokoj...
14 lis 19:07