Wielomian
filipm13: Jak to rozwiązac:
n3−3n2+2n−336=0 i w zadaniu jest, że n ma nalezec do naturalnych.
14 lis 16:19
Mila:
Szukasz pierwiastka wśród dzielników liczby (−336), troche to żmudne.
Szukam innego sposobu.
przekształcam
n(n2−3n+2)−336=0
Δ=1
n=1 lub n=2
n(n−1)*(n−2)=336
masz iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, n jest największą.
336=2*2*2*2*3*7 o, da sie połączyc czynniki (2*2*2)*(2*3)*7=8*7*6
n=8
Teraz podziel wielomian przez (n−8) i zobacz czy są inne pierwiastki naturalne( nie ma).
14 lis 21:39