f.wymierna - powtórka
mephiu: wyznacz liczbę rozwiazań rownania w zależności od parametru m
14 lis 16:12
Hajtowy: Ustal dziedzinę, później rozważ przypadki i podaj rozw w zależności od parametru m
14 lis 16:15
mephiu: no ja to robiłem tak:
3
x = t , t > 0
zal. m > 0
wiec dla m > 0 , moge opuścić wartosc bezwzgledna ( dla m < 0 − 0 rozwiazan )
| 3t − 1 | |
| zastepuje iloczynem (3t − 1)t = 0 i dla Δ > 0 mam 2 rozwiazania, dla Δ = 0 − |
| t | |
1rozwiazanie, ale to sie nie zgadza z odp. )
14 lis 16:23
Mila:

t>0
1) m<0 brak rozwiązań,
2) m=0 jedno rozwiązanie
3)m∊(0,3) dwa rozwiązania
4) m≥3 jedno rozwiązanie
14 lis 17:02
mephiu: dziękuje !
14 lis 17:07
Mila:
14 lis 17:17