matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz odchylenie standardowe:
kamczatka:
Oblicz odchylenie standardowe: 1,2,2,2,2,3,3,3 obliczyłem średnią = 2,25
3,5
s
2
=
8
i jak z tego teraz obliczyć s ? jak wyciągnąć tą liczbę z pod pierwiastka ?
14 lis 15:56
AS:
7
√
7
s
2
=
s =
16
4
14 lis 16:10
kamczatka:
7
skąd te
? źle s
2
obliczyłem ?
16
14 lis 16:16
kamczatka:
?
14 lis 16:33
kamczatka:
?
14 lis 17:37
ZKS:
1
7
7
2
7
Przecież 3.5 to 3
=
więc
=
.
2
2
8
16
14 lis 17:39
kamczatka:
ok dzięki wielkie.
14 lis 17:48
Mila:
Dobrze obliczyłeś, ale przekształcamy do dogodniejszej postaci
3,5
3,5*2
7
=
=
i z tego wyciągamy pierwiastek
8
8*2
16
14 lis 17:51