rownanie
Viel: rozwiąż równanie trygonometryczne :
tg4x−2tg3x−2tg2x+6tgx−3=0
patrząc w archiwum, zobaczyłam, że mozna zastosować to z wielomianami, czy uda się to rozwiązać
bez ich znajomości?
14 lis 15:20
Nienor: Co masz na myśli bez znajomości wielomianów

L=tg
4x−tg
3x−tg
3x+tg
2x−3tg
2x+3tgx+3tgx−3=tg
3x(tgx−1)−tg
2x(tgx−1)−3tgx(tgx−1)+3(tg−1)
(tgx−1)(tg
3x−tg
2x−3tgx+3)=0
Co jest spełnione ⇔
tgx−1=0 ⋁ tg
3x−tg
2x−3tgx+3=0
tg
3x−tg
2x−3tgx+3=0
tg
2x(tgx−1)−3(tgx−1)=0
(tg
2x−3)(tgx−1)=0 ⇔ tg
2x−3=0 ∨ tgx−1=0
14 lis 15:29