liczby zespolone
ryba: stosując postać trygonometryczną rozwiązać działanie:
1
1)z=−−−
1+i
2) 1−i
z=−−−−−
1+i√3
14 lis 15:19
Miś: | | 1+i | |
1) z= |
| Pomnożyłem licznik i mianowniak przez 1−i (tzw. przez sprzężnie) |
| | 2 | |
W drugim analogicznie:
| (1−i)(1−√3) | |
| daldej uporządkuj mianownik  |
| 4 | |
14 lis 15:46
ryba: mamy zastosować postać trygonometryczną. odświeżam
14 lis 16:58
ryba: to może podam jak rozwiązałem a ktoś sprawdzi czy dobrze
1)
z=1−i a=1 b=−1
|z|=
√1=1=
√2
α
0=45
o ćwiartka IV α
0=360−45=315
o
| | √2(cos315o+isin315o) | |
z= |
| |
| | 2 | |
2)
z
1=1−i a=1 b=−1
|z
1|=
√1+1=
√2
α
0=45
o ćwiartka IV α
0=360−45=315
o
z
2=1+
√3i a=1 b=
√3
|z
2|=
√1+3=
√4=2
α
0=30
o ćwiartka I
| |z1| | | √2 | | √2 | |
| = |
| (cos(315o−30o) + isin(315o−30o))= |
| (cos285o + |
| |z2| | | 2 | | 2 | |
isin285
o)
14 lis 18:33