matematykaszkolna.pl
Logika - kwantyfikatory parę pyta dk1993: Hej emotka Mam parę pytań dotyczących zadań związanych z kwantyfikatorami, bo nie jestem pewna paru rzeczy a kolokwium tuż tuż. 1. Jeśli mamy zdanie np. a) ∀ x∊R : (x2 + 2x + 7 > 0 ) to : żeby je obalić musimy znaleźć jeden przykład x dla którego ta nierówność nie zajdzie, a żeby je potwierdzić musimy znaleźć jakieś ogólne uzasadnienie? Czy dobrze rozumuję? Proszę o rozwiązanie również tego przykładu, bo wiem, że gdy obliczmy tą nierówność wyjdzie Δ<0 ale nie wiem co do dajeemotka b) ∃x∊ N [(x2 + x −2 = 0) ⋀ (x>0)] Jeżeli mamy kwantyfikator że coś istnieje, to co należy zrobić żeby to zdanie sprawdzić? bo myślałam, że jeśli przyjmiemy za x =1 to wtedy pierwsza część wyjdzie prawdziwa, druga również, a że mamy między nimi znak ⋀ to całe zdanie będzie prawdziwe. Czy można to tak rozwiązać? c) jak się ma kwestia jeśli chodzi o kwantyfikator ∃! − że istnieje dokładnie jeden jak sprawdzić takie zdanie bądz jak je obalić?
14 lis 14:53
dk1993: jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli mam określić wartość logiczną to gdy mam: ∼∀ to musze to zmieniać na ∃?
14 lis 15:08