help
pan: Hej a ktos moze wie, jak obliczyc x i y jak mam trojkat prostokatny, dluzsza przyprostokatna
wynosi √6, krotsza x a przeciwprostokatna y ? z czego tu wogole mam skorzystac ?
14 lis 13:31
irena_1:
Zapisz treść całego zadania.
Istnieje nieskończenie wiele trójkątów prostokątnych, w których dłuższa przeciwprostokątna ma
długość √6...
Wiadomo tylko, że przeciwprostokątna ma długość większą niż √6.
14 lis 13:34
pan: Ja mam tylko polecenie : Oblicz x i y.
PRZYPROSTOKĄTNA = √6
PRZYPROSTOKĄTNA (krótsza) = x
PRZECIWPROSTOKĄTNA = y
14 lis 13:36
irena_1:
I nie masz żadnego kąta ostrego w tym trójkącie?
14 lis 13:40
pan: nie
14 lis 13:42
irena_1:
To zadanie jest niekompletne.
Możesz powiedzieć tylko, że
y2=x2+6
i 0<x<√6
14 lis 13:44