Układ równań z 2 niewiadomymi
sari: (x−y)(x2−y2)=3
(x+y)(x2+y2)39
Rozbijam, podstawiam zawsze zostają 2 niewiadome. Bardzo proszę o rozpisanie tego.
14 lis 13:23
wredulus_pospolitus:
kto Ci taki układ wymyślił ? liceum ?
14 lis 13:27
sari: Nie, gość z korków. Intensywne przygotowanie do matury, wiem, że zadanie wykracza poza
materiał, ale robię na takim poziomie dużo rzeczy teraz. Tylko mam braki.
14 lis 13:30
sari: tam ma być oczywiście ...=39
14 lis 13:33
wredulus_pospolitus:
(x−y)(x
2−y
2) = (x−y)
2(x+y)
| | 3 | |
(x−y)2(x+y) = 3 −> (x−y)2= |
| |
| | (x+y) | |
| | 39 | |
(x+y)(x2+y2) = 39 −> (x2+y2) = |
| |
| | (x+y) | |
z tego wynika, że:
| | 18 | | 18 | |
xy = |
| −> x+y = |
| |
| | x+y | | xy | |
(x+y)(x
2+y
2) = 39
−> t = 2/3 lub t = 3/2
podstawiasz wyliczone proporcje do równania i wyznaczasz
14 lis 13:45
wredulus_pospolitus:
mam nadzieję, że odgadniesz moje 'skróty myślowe'
14 lis 13:46
sari: Jak szybko wyliczyć t+1/t=13/6 bez sprowadzania do trójmianu? Wszystko jasne, dzięki wielkie.
14 lis 14:09