narysuj wykres funkcji
funkcja: narysuj wykres funkcji f(x)=√x2−4x+4 oraz funkcji g(x)= f(−x)
14 lis 12:41
wredulus_pospolitus:
wskazówka
x2−4x+4 = (x−2)2
14 lis 12:46
funkcja: tak, doszłam do tego, że f(x)=|x−2|
, ale nie wiem co dalej
14 lis 12:52
wredulus_pospolitus:
ale czego nie wiesz

nie wiesz jak narysować f(x)
14 lis 12:52
funkcja: tak, bo nie wiem, jak rozwiązać tę wartość bezwzględną.
czy f(x)=x−2 czy f(x)=−x+2
14 lis 12:58
wredulus_pospolitus:
f(x) = |x−2|
to inaczej:
f(x) = x−2 dla x≥2
−x+2 dla x<2
14 lis 13:11
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz ... rysujesz f(x) = x−2 ... i 'odbijasz' to co poniżej osi OX 'na górę'
14 lis 13:12
funkcja: dziękuję
14 lis 13:14