liczby zespolone
aniiiiiiiii: obliczyć korzystając ze wzoru de Moivre'a (1+i)
10
czyli
z=1+i
z
n=|z|
n(cosnφ+isinnφ)
|z|=
√2
| | √2 | | √2 | |
cosφ= |
| sinφ= |
| bedzie w 1 cwiartce |
| | 2 | | 2 | |
czyli
| | π | | π | |
z10=25(cos10* |
| +isin(10* |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
da sie jeszcze cos z tym zrobic

tzn mam wrazenie ze cos z okresowoscia cos mozna ale nie wiem
| | π | |
co  skoro ma okres 2π to zostanie mi z tego |
| |
| | 2 | |
14 lis 12:34
irena_1:
| | 5 | | π | | 5 | | π | |
cos |
| π=cos |
| i sin |
| π=sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
14 lis 12:38
irena_1:
z10=32(0+1i)=32i
14 lis 12:39
aniiiiiiiii: mam jeszcze taki przykład( bardziej w nim chodzi mi o ten kąt)
(p{3]−i)
60
|z|=2
| | √3 | | −1 | |
cosφ= |
| sinφ= |
| IV cwiartka |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 11 | |
φ=2π− |
| = |
| π  |
| | 6 | | 6 | |
14 lis 12:56
aniiiiiiiii: jezeli ten kąt jest dobrze to z
60=−2
60
14 lis 12:58
irena_1:
110π=55*2π
cos110π=cos0=1 i sin110π=sin0=0
z
60=2
60(cos110π+i sin110π)=2
60(cos0+i sin0)=2
60(1+0i)=2
60
14 lis 13:19
aniiiiiiiii: ok dziękuje
| | (1+i)9 | |
mam jeszcze jedno zadanie |
| |
| | (1−i)7 | |
czyli z
1=(1+i)
9
z
2=(1−i)
7
|z
1|=
√2 φ=
π4 I cw
| | π | | 3π | |
|Z2|=√2 φ2=π− |
| = |
| II cwiartka |
| | 4 | | 4 | |
jtak mam to obliczyc z takiego wzoru
| | z1n | | |z1|n | |
|
| n= |
| (cosn(φ 1−φ 2)+isinn(φ 1−φ 2))  |
| | z2 | | |z2|n | |
14 lis 13:32
irena_1:
| (1+i)9 | | 1+i | |
| =( |
| )7*(1+i)2=(*) |
| (1−i)7 | | 1−i | |
| 1+i | | (1+i)2 | | 1+2i−1 | |
| = |
| = |
| =i |
| 1−i | | 1−i2 | | 2 | |
(*)=i
7*(1+2i−1)=(i
2)
3*i*2i=(−1)
3*2i
2=−1*(−2)=2
sprawdź jeszcze...
14 lis 13:39
aniiiiiiiii: aaa nie wpadłabym ze tak można

ok czyli |z|=2
φ=π
14 lis 13:55
irena_1:
| | 7 | |
φ2= |
| π (cosinus dodatni i sinus ujemny jest w IV ćwiartce) |
| | 4 | |
W liczniku będzie
| | 9 | | 9 | | π | | π | |
(√2)9(cos |
| π+i sin |
| π)=(√2)9(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
W mianowniku:
| | 49 | | 49 | | π | | π | |
(√2)7(cos |
| π+ i sin |
| π)=(√2)7(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Czyli wartość liczby:
(
√2)
2(cos0+i sin0)=2(1+0i)=2
14 lis 14:06
aniiiiiiiii: dlaczego sinus ujemny?
14 lis 14:08
irena_1:
| | √2 | | √2 | |
Bo jest 1−i=√2( |
| − |
| i) |
| | 2 | | 2 | |
14 lis 14:09
aniiiiiiiii: no tak racje źle wyliczyłam sobie tego sinusa i mi w ogole ta IV ćwiartka nie pasowała do tego,
w sumie to pomyslilam wszystko

ale juz wiem dziękuje
14 lis 14:21
irena_1:
14 lis 14:28
aniiiiiiiii: jeszcze mam pytanie

mam nadzieje że nie masz mnie jeszcze dość

zapisac w postaci wykładniczej 1+i
wzor to e
iφ=cosφ+isinφ
cyli tak jak jest np e
x+y=e
xe
y
to w tym bedzie e
1+i=e(cos1+isin1)
14 lis 15:04