14 lis 12:21
irena_1:
a)
3
17x=3
x2
x
2=17x
x
2−17x=0
x(x−17)=0
x=0 lub x=17
14 lis 13:05
irena_1:
b)
5
7x=5
x2+10
x
2+10=7x
x
2−7x+10=0
Δ=49−40=9
| | 7−3 | | 7+3 | |
x1= |
| =2 lub x2= |
| =5 |
| | 2 | | 2 | |
14 lis 13:08
irena_1:
c)
(
3√44√4)
6x+6=8
13x2+3
((4*4
14)
13)
6(x+1)=2
x2+9
(4
512)
6(x+1)=2
x2+9
(2
56)
6(x+1)=2
x2+9
2
5(x+1)=2
x2+9
x
2+9=5x+5
x
2−5x+4=0
Δ=25−16=9
| | 5−3 | | 5+3 | |
x1= |
| =1 lub x2= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
14 lis 13:11
irena_1:
Nie wiem, czy dobrze odczytałam, bo trochę nieczytelne.
d)
| | 33√9 | |
( |
| )6x2+12x=(√3)16 |
| | 3√81 | |
| | 3*323 | |
( |
| )6(x2+2x)=(312)16 |
| | 343 | |
3
2(x2+2x)=3
8
2(x
2+2x)=8
x
2+2x=4
x
2+2x−4=0
Δ=4+16=20
| | −2−2√5 | |
x1= |
| =−1−√5 lub x2=−1+√5 |
| | 2 | |
14 lis 13:15
tosia: dziękuje !
14 lis 13:17
tosia: jeej jesteś wspaniała jeszcze raz dziękuje!
14 lis 13:17
irena_1:
14 lis 13:21